Game Box

Konzol és pc-s játékok,régi és új,ahogy jön...

Friss topikok

  • thugedge: teljesen korrekt ismertető,gratulálok és ha jól olvastam vmi fórumon,akkor jön majd a 2. rész is v... (2007.08.09. 14:57) És az utolsó játék: Overlord

Linkblog

HTML

Régi idők focija:1.Sensible Soccer

2007.08.10. 00:02 | Gabe-18 | Szólj hozzá!

Ez aztán az igazi nosztalgia részemről.Mivel a labdarúgás szeretete legalább olyan régi nálam mint a videojátékoké,igy a focis játékok mindig is kiemelt szerepet kaptak részemről.

Olyan 1994 körül lehetett,mikor én még csupán egy C64 egyre kevésbé boldog tulajdonosa voltam,hogy a cimben szereplő programot egy ismerősömnél megláttam.Persze nála egy Amiga 500-as "dübörgött"  (a 64-hez képest mindenképp),mivel a játék akkoriban még csak arra jelent meg,később aztán pc-re és Super Nintendóra is (talán másra is,ezekről tudok).

Mit mondjak,szerelem volt az első látásra.Pedig a játék az akkori trendeknek erősen ellentmondott megjelenitésben.Akkortályt minden játékban egyre fontossabbak lettek a nagy,lehetőleg minél szebben animált karakterek,ezzel szemben itt,mint a képeken is remélhetőleg látszik,apro kis műtyűr emberkék rohangáltak a pályán.Igen ám,de tették ezt olyan dinamikussan,kőnnyen irányithatóan,és egyszerüen élvezetssen hogy nem lehetett nem szeretni.94 végére aztán én is egy Amiga 600 tulajdonosa lettem,és hát a Sensible Soccer már az első nap beszerzésre került.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A játék alap verziója sem volt gyenge köritésű.Lejátszhattuk benne az akkori nemzetközi kupákat,emlékeim szerint a 92-es EB-t,illetve volt egy csomó kitalált csapat is melyekel különböz tornákat vagy barátságos meccseket játszhattunk.De itt tegyünk egy kis ugrást a játék kibővitett Sensible World of Soccer cimű folytatása felé,amely olyan lehetőségekkel bírt,amit azóta se tudott űberelni egyetlen fociprogram sem.A világ gyakorlatilag összes bajnoksága szerepelt benne,valódi csapat és játékos nevekkel,az olasz első osztálytól a magyar NB1-en át minden benne volt.Az igazán nagy dobás a carrier mód volt,ahol aztán egy csapatot választva megkezdhettük tevékenységünket,igazolhattunk,bajnokságban,kupában vehettünk részt,megfelelő szereplés esetén a Bajnokok Ligájába is vezethettük csapatunkat,vagy gyengélkedés után kirugtak és nézhettünk új kispad után.Ha elég jók voltunk még egy válogatott irányitását is megkaphattuk,utánna mi állitottuk össze a válogatott keretet,és mehettünk az EB-Vb selejtezőkre.Gyakorlatilag minden megvolt ami ma egy első osztályú manager játék tartalmaz (tudtommal az utolsó pc-s verzióhoz a mai napig jönnek ki napra kész csapat frissitések,persze nem hivatalossan,csak a lelkes rajongók készitésében) .Amúgy játékban a World of és az alap játék nem különbözött,bár a World of  nehezebb lett illetve a pálya köré kis közönség került akik mindig a játszo csapatok szineiben pompáztak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A játék irányitása persze jóval egyszerübb volt mint a mai focis játékoké.Először is figyelembe kellett venni hogy csak egy tűzgomb van a joy-on,és erre kellett az összes mozdulatot bekalibrálni.Igy a rövid gomblenyomás lett a passz,hosszú a lövés,labda nélkül meg becsúszni lehetett,illetve jó ütemű keresztezésekkel elhozni az ellenfél orra elől a labdát.A játék sajátossága volt hogy rettentő jól lehetett a lövéseket irányitani,csavarni,igy rövid gyakorlás után óriási gólokat letett 20-25 méterről rugdosni.Aztán lehetett emelni is a labdát,igy a végén már a fél páyla környékéről egy-egy jobban megemelt és jól csavart labda is kiköthetett a kapuban.A legtöbb szabályt is alkalmazta a program,kivéve a les-t.

Ez a játék pontossan annyira volt élvezetes,mint amilyen egyszerűnek tünik első ránézésre.Semmi rosszat nem tudok róla mondani ennyi év távlatából sem.

Múlt évben a VB-t becélozva kijött egy felújitott verzió,ami már semmiben sem tudott megfelelni a mai kor követelményeinek,még úgy sem hogy alapból alsó árkategóriás játék volt.De még az ingyen (warez) kategória berkein belül sem hiszem hogy sokan próbálkoztak volna vele.

A régi Sensible Soccer viszont egy nagyszerü emlék marad,ami mellett rengeteg izgalmas órát töltöttem,és mindenképp megérdemelte hogy itt megemlékezzem róla...

 

Címkék: retro

A bejegyzés trackback címe:

https://gamebox.blog.hu/api/trackback/id/tr100136481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása